Forum www.nadplytkowoscsamoistna.fora.pl Strona Główna www.nadplytkowoscsamoistna.fora.pl
Forum dla osób chorujących na nowotwory mieloproliferacyjne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kącik kulinarny :)
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.nadplytkowoscsamoistna.fora.pl Strona Główna -> poza tematem
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mari_Ka




Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:52, 06 Lis 2008    Temat postu: Kącik kulinarny :)

Myślę, że każda / każdy z nas ma jakieś swoje ulubione danie... Smile
Tutaj możemy dzielić sie ciekawymi przepisami z pozostałymi forumowiczami Smile
Zapraszam Cool

No to "rzutem na taśmę" - pierwszy przepis (sałatka idealna na imieninowe przyjęcie) Laughing
Sałatka ananasowo - makaronowa
Składniki:
- puszka ananasów
- ugotowany al dente makaron (ładnie wygląda makaron typu "kokardki", ale może byc każdy inny)
- puszka kukurydzy
- 30 dag chudej wędliny
- 30 dag sera żółtego (najlepiej jakiegoś ostrzejszego w smaku)
- puszka czerwonej fasoli
- 1/4 szklanki soku z ananasów
- majonez i jogurt naturalny
- łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat (przyprawa nadaje specyficzny smak sałatce ale równie dobrze można ją zastąpić tradycyjnie solą i pieprzem) Smile

Ananasyi wędlinę pokroić w kostkę. Ser żólty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przygotować sos - majonez połączyc z jogurtem, sokiem z ananasów i przyprawą (mieszać dość energicznie aby nie powstały grudki).
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.... i zajadać Smile
Smacznego Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mari_Ka dnia Czw 15:05, 06 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aga
Administrator



Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 901
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 50 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: małopolska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:54, 07 Lis 2008    Temat postu:

Mari- Ka , na pewno ją wypróbuję, bo zapowiada się mniamniuśnie Very Happy

To może zaproponuje łatwy i szybki serniczek na zimno
-Spód biszkoptowy (gotowy lub upieczony w domciu), mogą też być biszkopty
- 3 serki homo waniliowe po 150g
-ok. 500 ml śmietanki kremówki (może być trochę mniej)
- łyżka cukru do ubicia bitej śmietany
- 2 galaretki agrestowe
- 2 galaretki inne (obojętne) na sam wierzch
- ew. owoce z puszki odcieknięte, lub świeże

Przyrządzić 2 galaretki agrestowe w 2 szkl. wody (mają być b. gęste), i pozostałe już normalnie wg przepisu,
upiec biszkopt ( może być cienki na ok. 1 cm), wystudzić.
Przygotować formę na ciasto czyli suchą wyłożyć pergaminem, ułożyć biszkopt lub biszkopty; ubić z cukrem śmietankę na sztywno; połączyć z serkami, na końcu dodać lekko tężejące galaretki. Ważne, aby już były krzepnące, inaczej nam za bardzo rozmoczą biszkopt.
Wrzucić do masy pokrojone owoce,( można też je ułożyć potem na wierzchu), wylać wszystko na biszkopta , jak stężeje to na końcu POWOLI -najlepiej po łyżce zalać inną galeretką. Wstawić do lodówki.
Po ok. 2-3 godz jest gotowe .
Smacznego Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Aga dnia Pią 18:56, 07 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
reni




Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Szamotuły k/Poznania
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:20, 08 Lis 2008    Temat postu:

Jeśli o sałatkach,to mój przepis na szybka sałatkę; -30 dag szynki konserwowej puszka kukurydzy -pęczek rzodkiewki 2 zakwaszane śmietany -koperek Szynkę pokroić w kostkę,wsypać kukurydzę ,rzodkiewkę w plastrach i zalać śmietaną.Na wierzch posypać koperkiem.Można też ugotować 3 jajka na twardo i polożyć połówki posmarowane na wierzch.Pycha. SMACZNEGO.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mari_Ka




Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:11, 08 Lis 2008    Temat postu:

Aga
Reni
dzięki za przepisy Smile
Już sobie skopiowałam do swojej "książki kucharskiej" Laughing i w najbliższym czasie na pewno wyprobuję Smile Szczególnie serniczek bo mój Mąż za sernik albo jabłecznik dałby się pokroić Laughing Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tymoteusz
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 447
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 35 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kujawy
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:22, 08 Lis 2008    Temat postu:

Podam przepis na przepyszne ciasto orzechowe znaleziony w necie:
2/3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
10 dkg masła
1 szkl. cukru + cukier waniliowy
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę na sztywno. Żółtka utrzeć mikserem z masłem i cukrem na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, orzechy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Pianę dodać do ciasta - całość ostrożnie wymieszać. Formę (ja preferuję keksówkę) wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Włożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 45min. Można polać polewą czekoladową i udekorować połówkami orzechów. Jest naprawdę pyszne - wilgotne i pachnące Smile
Robi się szybko - z posprzątaniem po przygotowaniu max. 60 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mari_Ka




Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:28, 19 Lis 2008    Temat postu:

Tymoteusz ciasto rzeczywiście przepyszne Smile I szybkie (zarówno do przygotowania jak i do skonsumowania Laughing U mnie zniknęło że tak powiem "w mgnieniu oka" Laughing
Dziękuję za przepis Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anita




Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 195
Przeczytał: 9 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląsk

PostWysłany: Śro 20:55, 26 Lis 2008    Temat postu:

Sałatka z tuńczyka

30dkg. sera żółtego
majonez (mały cały)
3 pusz. tuńczyka ( sałatkowego)
5-6jajek(ugotować)
1cebula(średnia)
białko pokroić w małą kostkę,ser utrzeć na grubym tarle , tuńczyk odsączyć ,cebulę pokroić w małą kostkę,żółtko dobrze rozgnieść widelcem.

przekładać : białko ser majonez tuńczyk cebula tuńczyk majonez ser żółtko[b[/b]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aga
Administrator



Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 901
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 50 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: małopolska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:51, 12 Gru 2008    Temat postu:

Anita pyszne !Dzięki.

Ponieważ zbliżają się święta Bożego Narodzenia (na forum nasze pierwsze!)
proponuje sprawdzony, łatwy przepis na piernik, który ma tą dużą zaletę, że przygotowuje się go co najmniej na tydzień przed spożyciem (czyli wtedy, kiedy w kuchni panuje jako taki spokój a nie pospieszne i męczące przygotowania), a jest świeży jeszcze długo po świetach.

PIERNIK ŚWIĄTECZNY
400g mąki, 250g miodu (może być sztuczny),250g cukru,1/2 szkl. mleka, 2 jaja, 25g masła,50 g posiekanych bakalii, 1/2 łyżeczki sody,szczypta soli, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawa do piernika KAMIS.

Mleko wlać do garnka,wsypać cukier i miód, pogrzać. Gdy się rozpuszczą zdjąć z ognia, dodać masło,przyprawę i sól. Po ostudzeniu wbić jaja, ubić.Wsypać mąkę wymieszaną z sodą , dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, powidła, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w temp. pokojowej na min. 2 dni do fermentacji.
Długą i wąską formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1 godz. w 180 st. . Po ostudzeniu zawinąc w folię i odstawić na min.3-4 dni w chłodne miejsce.
Data przydatności do spożycia: 4 tygodnie.

Już rok temu go robiłam i naprawdę polecam, bez ucierania Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fidos34




Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:26, 12 Gru 2008    Temat postu:

No to ja też coś dorzucę.Przepis na ciasto 3-bit,bez pieczenia.Potrzebne składniki:mleko skondensowane słodzone(gotowane w wodzie przez dwie godziny,oczywiście gotujemy w puszce),żelatyna,krem karpatka(najlepiej taki 5minut,Delekty),7paczek zwykłych herbatników,2 śmietanki śnieżki,czekolada. Na duzą blachę wykładamy warstwę herbatników,na nie krem wykonany wg przepisu i wymieszany z 3łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w małej ilości wody.Na krem znowu warstwa ciastek,na nie karmel który powstał z mleka.Na karmel znowu ciastka.Na wierzch wykładamy śnieżkę rozrobioną w dwóch szklankach mleka i wymieszaną z3łyzkami stołowymi żelatyny,rozpuszczonej w małej ilosci wody.Całość posypujemy startą czekoladą.Naprawdę pycha i zawsze się udaje.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez fidos34 dnia Nie 20:00, 14 Gru 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alchemik




Dołączył: 18 Sie 2008
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 0:29, 13 Gru 2008    Temat postu:

Nie trzeba już gotować skondensowanego mleka na karmel. Są gotowe w puszkach - tzn. mleko skondensowanie i GOTOWANE. Niewiele droższe a czasu zaoszczędzi...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aiza




Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:33, 10 Sty 2009    Temat postu:

Ja Wam podam przepis na pyszny chleb;) Przygotowanie ciasta na chleb zajmuje max 10 minut a pieczenie ok 1,5 godz ale jakie efekty;) Przepis jest na dwa dośc duże chleby

1 litr ciepłej wody
kostka drożdży (10 dag)
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju

Wszystko włożyc do dużego naczynia i rozmieszac. Potem dołożyc:
1 szlkanka płatków owsianych
2 szklanki mąki gracham
i ok 1,5 kg mąki przennej
Wszysko zarobic na ciasto, mąki dodawac tyle zeby się dało uformowac chlebki.
2 foremki nasmarowac dobrze olejem i włożyc ciasto wygładzic po wierzchu zmoczoną ręką, Posmarowac białkiem jajka i można posypac makiem, kminkiem, słonecznikiem itp.
Pozostawic na jakiś czas w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i upiec;)
Piec ok 1,5 godziny w temp 200-220 'C

Do środka do ciasta też można dodac różne przysmaki zależy kto co lubi, ja dodaje słonecznik, albo rodzynki wtedy chleb jest bardziej na słodko ale jest przepyszny.
Polecam i smacznego;)


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez aiza dnia Nie 19:20, 11 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kaśka




Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:14, 23 Lis 2009    Temat postu:

Ostatnio bardzo często słyszę o CIECIORCE. Doczytałam się ,że jest bardzo podobna do grochu Smile Mam takie pytanie czy jedliście kiedyś cieciorkę i czy jest smaczna? A może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis z nią w roli głównej Smile Pozdrawiam serdecznie!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zetka




Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 13:42, 21 Gru 2009    Temat postu:

hej macie jakieś sprawdzone szybkie przepisy na śledzie? A przepis na karpia jakiś nie za trudny? Troche późno o to pytam wiem Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aga
Administrator



Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 901
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 50 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: małopolska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:32, 17 Lip 2010    Temat postu:

Ma ktoś sprawdzony przepis na Dobry Sernik pieczony, aby potem ciacho nie opadło zbytnio ?
Potrzebuje jeszcze na dziś
Dziękuję Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
swietka




Dołączył: 18 Lip 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: hiszpania, Madrid
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 0:01, 17 Gru 2010    Temat postu:

a ja musze cos na sobote zmontowac mam maly jubileusz ...koncze kolejne 18 lat...no i muszde cos takiego po polsku...moze kotlety mielone???

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.nadplytkowoscsamoistna.fora.pl Strona Główna -> poza tematem Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin